Lumen, huurteen ja jään kertyminen lentokoneen pinnoille on luonnollisesti vaarallista. Vaikka sitä osataan nykyisin hyvin torjua ja estää, aina ei onnistuta. Esimerkiksi viimeisin Helsinki-Vantaalla sattunut lento-onnettomuus aiheutui Cessna 208 Caravan -rahtikoneen siiven yläpinnalla olleesta 0,5-1,5 senttimetrin lumi- ja jääkerroksesta. Kone syöksyi tammikuussa 2005 kenttäalueelle ja ohjaaja loukkaantui.
Siksi Trafi on lähtenyt mukaan hankkeeseen, jossa tutkitaan miten käytettävä nestemäärä voitaisiin minimoida turvallisuudesta samalla tinkimättä. Lentotekniikan diplomi-insinööri ja entinen Finnairin liikennelentäjä Pekka Koivisto ideoi tohtoriopiskelijana tutkimussarjaa, jossa hyödynnetään nykyisin Arteformin käytössä olevaa entistä TKK:n lentotekniikan alisoonista tuulitunnelia (alla ulkokuvassa, klikkaa suuremmaksi).
Käytännön työstä vastaavat Arteform, huurteen tutkimisessa käytettävät laserkeilaimet toimittava Hexagon Metrology Finland sekä Yhdysvaltain National Aeronautical and Space Administration eli kaikille tuttu NASA. Koesarjoja varten on rakennettu tuulitunneliin ripustettava geneerinen NASA CRM HL Toff -siipi (Hi-Lift Take Off). Sen keskiosassa on jäähdytysjärjestelmä, jolla simuloidaan lennolla reittikorkeudessa kylmenneitä polttoainesäiliöitä.
Torstaina medialle esiteltiin siipeä, joka oli viilennetty -18-asteiseksi. Tunnelin ilmankosteus oli luontainen 70 prosenttia, jonka ansiosta profiilin yläpinnalle noin kymmenen tunnin aikana kertynyt paksu huurrekerros. Huurteen käyttäytymistä selvittävissä testeissä tunnelin virtausta kiihdytetään aina lukemiin 60 m/s (216 km/h). Näytösajossa jäätiin tarkoituksella 40 m/s nopeuteen (140 km/h). Lämpimän ilman virtaus alkoi kuitenkin heti sulattaa huurretta. Lentoonlähdon rotaatiovaihetta simuloidaan kääntämällä siipi virtaukseen nähden viiden asteen kulmaan.
Toisissa kokeissa profiiliin sivellään mm. geelimäistä nelosluokan jäänestoainetta ja seurataan sen käyttäytymistä nopeutuvassa virtauksessa. Jäänestoaine tyyppi IV on tarkoitettu pysymään aerodynaamisilla pinnoilla pitkään ja suojaamaan konetta sen rullatessa lumisateessa kiitotielle. Geelimäinen IV on viskositeetiltaan ilmavirtauksessa leikkautuvaa eli se muuttuu nestemäiseksi nopeuden kasvaessa. Näin se valuu pois siiveltä nousukiidon aikana. Nestekerroksen käyttäytymistä tuulitunnelin ilmavirtauksessa seurataan useilla kameroilla ja siipiprofiilin tuottamaa nostovoimaa tarkkaillaan ripustusmekanismissa olevilla antureilla. Turvalliseen lentoonlähtöön tarvittavan jäänestoainemäärän optimointi onkin keskeinen tavoite Frostwing-koesarjassa, johon kuuluu myös tasolevyjen testaamista tunnelissa ja CFD-laskentamallien (Computational Fluid Dynamics) vertaamista näin saatuihin reaalimaailman tuloksiin. Työryhmän kehittämällä metodilla voidaan tallenteista analysoida profiilin pinnassa olevaa ainemäärää sen värisävyn muutosten perusteella. Jutun lopussa olevalla videolla nähdään Tyyppi IV -jäänestoaineella tasolevylla tehty tuulitunneliajo. Tuulitunnelin voimanlähde 30-luvulta
Viimeiset kurssit ovat parhaillaan meneillään. Arteform on vuokrannut tuulitunnelin ja osan lentotekniikan tiloista käyttöönsä.
Otaniemen silmukkamainen tuulitunneli valmistui 1970. Sen kulmajohdesiivet on kopioitu Tukholman Kungliga Tekniska Högskolanin vastaavasta laitteesta. Muut rakenteet, kuten suutin ja verkkojen sijoittelu, on suunniteltu Suomessa. Perusmuoto on hyvä ja joidenkin arvoiden mukaan Otaniemen tunneli olisi Euroopan paras kokoluokassaan. Suurin virtausnopeus on noin 63 m/s, mutta käytännössä tunnelia ei ajeta enää yli 60 m/s laitteiden säästämiseksi.
Otaniemessä on ollut myös Hornet-vastakauppojen osana tullut trisooninen tuulitunneli. Se on jo purettu. Teksti ja kuvat: Tero Tuominen Päivitys 23.9: korjattu käyttettävän siipiprofiilin nimi. Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja:
|
|||